Cum se face un foraj pentru pompa de caldura
Colectorul exterior, pentru o pompa de caldura geotermala este compus dintr-un foraj (o sapatura in adancime cu diametru de 160 mm) si o teava in forma de U, din PHD sau PEX-a, cu o greutate pe capat.
Realizarea tehnica a forajului pentru o pompa de caldura, este putin mai complicata, presupune cateva operatii tehnice, specifice tehnologiilor de foraj, la care se adauga specificul pentru sondele geotermale. In traducere, dupa ce s-a executat forajul, se introduce sonda, dupa care se cimenteaza, cu geosolid.
Este foarte importanta cimentarea forajului, pentru ca materialul de cimentare face transferul termic dintre tevi si pamant. In plus cimentarea evita infestarea straturilor acvifere sau de alta natura, prin amestec intre ele.
Executia forajului pentru pompe de caldura se poate face in 2 moduri:
1. Foraj uscat – cu aer comprimat si ciocan de fund.
2. Foraj hidraulic mecanizat.
Fiecare tip de foraj are avantajele si dezavantajele lor. Forajul cu ciocan de fund/aer comprimat se foloseste foarte mult in rocile dure si stabile, in timp de forajul hidraulic se foloseste mai mult in rocile sedimentare, care sunt la noi in tara in proportie majoritara.
Se considera a fi un avantaj pentru randamentul pompei de caldura, atunci cand forajul trece prin diverse straturi acvifere.