Ce este o pompa de caldura
Cum functioneaza o pompa de caldura
De ce se monteaza o pompa de caldura
Sunt trei intrebari importante, deseori puse de oamenii care isi construiesc casele pe care le viseaza de zeci de ani. La aceste intrebari nu sunt date suficiente de bine raspunsurile, astfel incat un om cu pregatire umanista mai degraba decat tehnica, sa le inteleaga.
1. Ce este o POMPA DE CALDURA
POMPA DE CALDURA este un mecanism care pompeaza caldura dintr-un mediu in altul. Frigiderul este o POMPA DE CALDURA. Frigiderul scoate caldura din alimentele introduse inauntru si o elimina in mediul extern prin radiatorul montat din spatele lui. Alimentele pierzand caldura se racesc iar caldura care este data afara prin radiator incalzeste camera.
Aerul conditionat este alt exemplu comun de POMPA DE CALDURA. Aerul conditionat scoate caldura dintr-o incinta si o da afară. Spre exemplu afara pot fi 40*C iar in incaperea racita sa fie 32*C dar POMPA DE CALDURA – aer conditionat va scoate caldura adaugata in plus in camera cu 32*C (caldura degajată de oamenii din incapere, caldura degajata de aparatele electrice in functiune, etc.) mentinand temperatura constant si o va deversa in mediul exterior unde temperatura este de 40*C.
2. Cum functioneaza POMPA DE CALDURA
Dupa primul raspuns la intrebarea Ce este o pompa de caldura lucrurile sunt mai simple. Nu explicam aici functionarea fizica, vom formula un raspuns folositor cuiva interesat mai degraba de partea practica si utila a unei POMPE DE CALDURA.
Foarte simplificat POMPELE DE CALDURA au compresoare, agent frigorific (de regula freon) si pompeaza caldura dintr-un mediu cu caldura mai putina (mai rece) intr-un mediu cu caldura mai multa. Denumirea este o metafora, o comparatie cu pompele de apa care pompeaza apa de jos-sus.
3. De ce se monteaza POMPA DE CALDURA
Pentru a avea un raspuns bun, cel care isi pune aceasta intrebare trebuie sa faca un exercitiu de imaginatie. Sa isi inchipuie ca la casa pe care o construieste in locul centralei termice obisnuite care functioneaza pe gaz sau cu lemne ar monta o POMPA DE CALDURA, un frigider de 20 de ori mai mare decat frigiderul folosit pentru alimente. Acesta ar avea misiunea de a raci pamantul de sub casa iar caldura scoasa din pamant sa fie descarcata in casa. Cele cateva sute de tone de pamant se vor raci putin iar caldura scoasa de acolo va incalzi casa.
Ramane intrebarea totusi, de ce sa monteze cineva o POMPA DE CALDURA la casa pe care o construieste ?
Raspunsul se numeste simplu: COP.
COP-ul este factorul de randament al POMPEI DE CALDURA montate pentru incalzirea locuintei, arata cata caldura (în Kw) se obtine prin consumarea unui Kw de energie electric.
O POMPA DE CALDURA bine montată are COP peste 4, în situații deosebit de favorabile poate depăși chiar 6.
POMPA DE CALDURA montata ca sistem de producere a agentului termic la o locuinta consuma energie electrica dar produce (introduce in casa) de cel putin 4 ori mai multa energie calorica.
Sunt cateva precizari necesare in acest moment pentru a avea toate datele si pentru ca beneficiarul unei case sa ia o decizie corecta de a monta sau a nu monta o POMPA DE CALDURA.
Dupa cum se vede POMPA DE CALDURA singura nu e o investitie, ea trebuie luata in consideratie cu toate elementele care o fac functionala pentru a avea un COP bun. Regula aceasta inflexibila ar suna asa: FARA COP MEDIU MINIM 3, NU MERITA MONTATA O POMPA DE CALDURA.
Din aceasta regula apar cateva nelamuriri si anume trebuie clarificat care sunt factorii care influentează COP-ul unei POMPE DE CALDURA. Sunt trei factori principali si îi prezint pe scurt:
- Calitatea efectiva a POMPEI DE CALDURA. Aici nu e prea mult de zis, cumparatorul unei POMPE DE CALDURA trebuie sa aiba o atitudine ințeleapta. Intrucat noi nu vindem POMPE DE CALDURA nu facem promo niciunui model.
- Calitatea instalatiei din cladire. POMPELE DE CALDURA au randament bun, COP bun adica daca diferenta de pompare a caldurii este mica. In traducere inseamna ca diferenta de temperatura intre mediul de unde se extrage caldura si agentul termic cu care se incalzeste casa trebuie sa fie cat mai mica. De aceea pentru o buna utilizare a POMPEI DE CALDURA trebuie sa fie prevazute in casa instalatii care functioneaza cu agent termic de joasa temperatura si anume INCALZIRE IN PARDOSEALA sau instalatii cu VENTIL CONVECTOARE. Utilizarea radiatoarelor anuleaza toate avantajele POMPEI DE CALDURA.
- Calitatea mediului de unde se extrage caldura. Este de fapt elementul cel mai important dintre cele trei. Dupa mediul unde de unde se extrage caldura sunt trei categorii de POMPE DE CALDURA astfel:
1. POMPA DE CALDURA AER – pompe de caldura care extrag caldura din aerul atmosferic. Au avantaj mare ca sunt ieftine la montaj dar nu sunt utile decat cand temperatura exterioara este peste -4*C. Se mai numesc si CHILERE. Pentru o instalatie cu producerea agentului termic mixt, sarcina de incalzire la temperaturi mici fiind preluata de alt sistem, pot fi o alegere buna dar trebuie vazut daca investitia nu este prea mare fata de alternative.
2. POMPA DE CALDURA APA – are ca principiu de functionare extragerea apei dintr-o panza freatica de regula cu temperatura constanta de 12*C -13*C, o racesc la 2*C – 3*C si o introduc inapoi in panza freatica. Problemele pe care le ridica acest sistem sunt mai ales datorita faptului ca circuland cantitati mari de apa e nevoie de sisteme consumabile de filtrare si tratare a apei. Varianta aceasta in anumite cazuri poate duce la COP peste 5.
3. POMPA DE CALDURA SOL, sunt de fapt sistemele cele mai fiabile si care au adus bunul nume al utilizarii POMPELOR DE CALDURA. Ele functioneaza racind pamantul, practic sunt ţevi in circuit inchis introduse in pamant si prin care se circula agent termic. Agentul termic pleaca din punctul termic de la POMPA DE CALDURA cu temperatura joasa, 2*C – 3*C si se incalzeste (racind pamantul de langă traseu) le 8*C -10*C. Singurul lor dezavantaj este costul suplimentar al sondelor geotermale necesare dar asigura intotdeauna COP mediu peste 4, de regula 4,5-5. Am raspuns indirect si la intrebarea CE ESTE SONDA GEOTERMALA sau SONDA GEO.