Stabilirea caracteristicilor dimensionale a forajului de apa

Stabilirea caracteristicilor dimensionale a forajului de apa 

Principalele caracteristici dimensionale ale forajului de apa sunt:

  • diametru sapatura (diametru sapei cu care se foreaza),
  • diametru coloana definitiva,
  • adancime,
  • fante filtru, lungimi filtru si granulatia filtrului invers.

Sunt 2 elemente importante care stabilesc adancimea forajului de apa:

  1. Debitul de apa pe care vrem sa-l obtinem. Pentru cresterea debitului de apa trebuiesc captate mai multe straturi acvifere,
  2. Adancimea stratului acvifer. Uneori stratul din care putem extrage apa din pamant, printr-un foraj de apa, se afla la adancimi mari, iar straturile de suprafata-panzele freatice, cum mari influente meteorice, sunt infestate, cu nitrati, nitriti, material biologic.

Diametru sapaturii forajului de apa, este dat in principal de debitul de apa cerut si de caracteristicile rocilor pe care le strabate.

Coloana definitiva se alege in functie de diametru sapaturii forajului de apa si diametru minim astfel incat sa se poata introduce o pompa submersibila sau un sorb al unui hidrofor.

Uzual pentru forajele de apa casnice, se foloseste o pompa cu diametru exterior de 4″, aproximativ 100 mm, care ar putea fi montata intr-o coloana de 125-140-160 mm.

Comentariile sunt închise.